Få ett bra fotfäste

Så minskar du risken för halkolyckor

Halkolyckor är en av de primära orsakerna till fallolyckor på arbetsplatser. Därför har vi på Sika Footwear alltid fokus på halkmotstånd och de halkhämmande egenskaperna hos våra produkter.

Just nu får halkmotstånd allt mer uppmärksamhet från flera olika branscher, och detta av en väldigt bra anledning. Halkhämmande skor kan nämligen visa sig bli en väldigt bra investering – både för hälsan och för bottenlinjen. Sika Footwear har många års erfarenhet av att utveckla halkhämmande arbetsskor till olika branscher och miljöer, och våra konsulter står alltid redo att hjälpa dig med att stå och gå säkrare på din arbetsplats.

Visste du att

25,4 procent av alla anmälda arbetsolyckor beror på att man halkar, faller eller störtar  – med en genomsnittlig kostnad på cirka 85 000 kronor vid allvarliga arbetsolyckor.


KÄLLA: Arbejdsskadestyrelsen 2016, PriceWaterHouseCoopers og Handelshøjskolen i Aarhus


Vad är halkmotstånd?

Halkmotståndet är en allmän beskrivning av skornas halkhämmande egenskaper, i samspel med underlag, person och den miljö som personen rör sig i.

Även om en sko har ett godkänt halkmotstånd är detta ingen garanti mot halkolyckor, men det innebär att risken är väsentligt lägre. När du arbetar med halkmotstånd ska du tänka på många olika faktorer:

 

Skorna

Sulmaterial och sulmönster, konstruktion, flexibilitet, slitage med mera.

Underlaget

Typ, grovhet, hårdhet, ytpolering, kontaminering, spill med mera.

Den mänskliga faktorn

Ålder, rörlighet, syn, distraktioner, reaktionsförmåga med mera.

Plats

Belysning, hinder, trappor, ramper, ojämn yta med mera.

I följande 4 videor visar vi att fall- och halkolyckor ofta beror på en kombination av skorna, underlaget, personen och miljön där personen rör sig:

Vilka egenskaper ska jag leta efter hos skorna?

Godkännande

Du ska leta efter skor med ett av följande tre godkännanden. I testen mäts friktionen mellan sula och underlag – både vid platt kontakt och på hälen. 

Yttersulan är halktestad på keramiskt kakel med tvållösning
Yttersulan är halktestad på stålplatta med glycerin
Yttersulan är halktestad till SRA och SRB

Sulans mönster

Ett bra sulmönster är anpassat efter den miljö där skorna ska användas. Detta transporterar vätska, förhindrar att smuts sätter sig och ger en enkel rengöring.

Läs mer om halkhämmande sulmönster här

Material

Det finns flera sulmaterial som ger halkhämmande egenskaper i samspel med underlaget och miljön.

  • YTTERSULA AV GUMMI: Extra halkhämmande, slitstark, flexibel och med möjlighet för detaljer och fler färger i yttersulan. 
  • YTTERSULA AV PU: Halkhämmande, stötabsorberande, slitstark och flexibel (även i kyla). Sulan blir mer halkhämmande efter en kort tids användning.
  • YTTERSULA AV TPU: Halkhämmande, slitstark, flexibel och med möjlighet för detaljer och fler färger i yttersulan.  
  • YTTERSULA AV NITRILGUMMI: Halkhämmande, extra slitstark och flexibel. Nitrilgummi är värmeresistent och tål upp till 300 °C under en minut (HRO). 

Kontaktyta

Ju större kontaktyta mellan sula och underlag, desto högre friktion. Om sulan är platt och flexibel skapas en större kontaktyta och en bättre känsla för underlaget. 

Vill du veta mer?

Om du har frågor eller är osäker på vilka skor som passar bäst på din arbetsplats, kan du kontakta din Sika Footwear-konsult.

Hitta din konsult här